ArtParenting – arta cultivată de comunitate

Uncategorized

Pe 20 aprilie, a avut loc în mansarda Saga Film, prima întâlnire a Cercului de Donatori ArtParenting – o seară cu adevărat memorabilă. Ne-am propus să vă relatăm evenimentul “la rece”, dar chiar și după o săptămână suntem la fel de entuziasmați în fața generozității invitaților – vă mulțumim din nou 🙂

Pentru cei care au deschis aparatele de internet mai târziu, săptămâna trecută ne-am întâlnit cu donatori privați pentru a finanța 3 proiecte din zone artistice diferite. Pariul a fost să scurt-circuităm sistemul pervers de aplicații pentru fonduri și să verificăm cu oameni din comunitate dacă sunt interesați de proiectele noastre și vor să investească bani, timp sau expertiză – lucrurile de care artiștii independenți au foarte mare nevoie. Principiul Cercului de Donatori e că din sume mici venite de la mai mulți oameni se construiește suma mare care poate ajuta un proiect.

Au pitch-uit în fața invitaților noștri: spectacolul Huevos Congelados, de Rucsandra Pop, o producție lorgean theatre și Hydra Society, Macrameu – o instalație a Daianei Savopol, proiect al Asociației Ephemair și documentarul Acționismul și avangarda în perioada comunistă, o producție Veioza Arte din seria Istorii recente. Fiecare dintre organizații a avut la dispoziție 6 minute să își prezinte proiectul și 6 minute să răspundă la întrebări de clarificare. Premisa de la care am pornit a fost că între artist și comunitatea în care și pentru care el creează există o legatură care trebuie cultivată. Entuziasmul celor care au acceptat să intre în cerc ne-a dovedit că premisa a fost corectă.

Scopul principal al ArtParenting este acela de a pune în legatură artiștii cu oamenii care vor sa ajute arta independentă să se nască și să crească. Cercul de Donatori – care se va repeta o dată la 3 sau 4 luni, de fiecare dată cu alte proiecte de artă care au nevoie de finanțare – e doar una dintre componentele ArtParenting. Cercul funcționează pe modelul The Funding Network, care a pornit în Marea Britanie și este activ în mai multe țări, inclusiv România, unde se axează pe obținerea de fonduri pentru cauze sociale.

Am fost inițiați în tainele acestui tip de fundraising de Mădălina Marcu, director de dezvoltare resurse la ARC (Asociația pentru Relații Comunitare), care a condus licitația în cadrul căreia cei prezenți au donat pentru fiecare din cele 3 proiecte. La această licitație, organizațiile care au cerut finanțări nu au fost prezente în sală, iar invitații nu au avut obligația să doneze.

“Donez pentru că plătesc taxe care sunt cheltuite altfel decât mă aștept. Pentru că a dona e un fel de a lua puterea înapoi, puterea de a cheltui banii pe care îi câștig pe ceva care rezolvă o problemă de care îmi pasă, pe ceva relevant și bine făcut”, a spus Sandra Ghițescu, unul dintre invitați.

Pentru că rolul unui părinte nu este doar acela de a îi cumpara copilului lucrurile de care are nevoie, sfaturile sau expertiza care ne-au fost oferite în cadrul Cercului au fost apreciate la maxim. Am fost încântați să vedem pe multe dintre formularele de donații, alături de sumele donate, și alte tipuri de susținere (management advice, realizare de decoruri sau ajutor punctual). Pe termen lung, ArtParenting vrea să nască un dialog între artiști și cei care își doresc să sprijine arta contemporană în mod concret și susținut. Componenta de networking a acestui proiect este la fel de importantă pentru noi ca cea de fundraising.

“Pentru mine – și cred că și pentru toți oamenii care au fost luni seara în mansarda Saga Film – acest prim eveniment ArtParenting a fost o revelație. Mi-e imposibil să descriu atmosfera specială care s-a creat. Sincer, eram pregătită pentru un eșec, pentru că enorm de mulți oameni cu care am vorbit despre proiect s-au arătat neîncrezători. În mod paradoxal eram pregătită și pentru succes și nu mă refer neapărat la banii pe care i-am strâns, ci la deschiderea și interesul pe care ni l-au arătat invitații noștri. N-a fost ușor să punem pe picioare evenimentul, dar trebuia făcut. Dacă vrem să continuăm să facem artă, trebuie să învățăm să vorbim despre bani. Cu o doză infinită de entuziasm și încredere în cei de lângă mine, am învățat că dacă ceri ajutor îl vei primi, cu condiția să crezi în ceea ce faci și să reușești să îi faci și pe ceilalți să creadă” – Rucsandra Pop unul dintre capetele Hydra.

Macrameul cu trandafiri de sârmă făcut de Daiana Savopol se află deja pe gardul Muzeului George Enescu. Va fi acolo până după Noaptea Albă a Muzeelor, care va avea loc în 16 mai. Vă vom ține la curent cu celelalte două proiecte pe măsură ce ele cresc.

ArtParenting este un proiect deschis – oricine poate face parte din celula de bază. Sperăm ca în timp să ni se alăture cât mai mulți oameni interesați de artă.

Mulțumim încă o dată celor care au luat parte la prima întâlnire a Cercului. E foarte important să știm că ArtParenting are deja o echipă și parteneri de dialog.

Scrieți-ne un rând la hydrasociety@gmail.com sau la cerculartparenting@gmail.com dacă vreți să participați la următoarea ediție.

DSC_0060 DSC_0053 DSC_0039 DSC_0024 DSC_0014 daiana gard bun _MG_0229 _MG_0220 _MG_0193 _MG_0180

Credit foto: Iuliana Dumitru și Moțu Grigore

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s